Thames Wharf Studio

The promotion of the views across the river was central to an ‘unwritten brief’ for this extension to a mid 20th century steel-framed building surrounded by a group of late Victorian warehouses on the Thames in West London.

 

 

 

Client: Richard Rogers Partnership

Location: London W6

Status: Completed 1992

Architect: Lifschutz Davidson Sandilands and Richard Rogers Partnership

Services Engineer: Arup

Structural Engineer: Arup

Main Contractor: Woolfe Construction

Photography: Keith Collie

Awards: RIBA Award 1992

Thames Wharf Studio

The promotion of the views across the river was central to an ‘unwritten brief’ for this extension to a mid 20th century steel-framed building surrounded by a group of late Victorian warehouses on the Thames in West London.

A barrel vault form was chosen for its appropriateness, its low profile from the adjacent courtyard and its classification as roof, allowing lightweight steelwork, while still providing the required 4,500 sq ft of mostly open-plan space. The roof – 12 metres in diameter – consists of a series of five bicycle trusses each set onto a fire protected steel stalk which is an extension of the steel frame below. An ingenious solution structural grillage allows for supported loads and a hidden service zone to provide clutter-free work space.

The challenge of limiting solar gain on the west façade, having rotated the cladding protect the southerly aspect, was met by a fan shaped assembly of sails, which enhances the barrel shape and hints to the activities on the river. When closed the yellow sails add a dramatic splash of colour and excitement to the interior.

Richard Rogers Partnership was both client and collaborator, as their offices served as a home for Lifschutz Davidson Sandilands between 1992 and 2006.

 

 

 

 

Client: Richard Rogers Partnership

Location: London W6

Status: Completed 1992

Architect: Lifschutz Davidson Sandilands and Richard Rogers Partnership

Services Engineer: Arup

Structural Engineer: Arup

Main Contractor: Woolfe Construction

Photography: Keith Collie

Awards: RIBA Award 1992


Other Projects

Charlotte Building

Derwent London involved Lifschutz Davidson Sandilands in a masterplan for their Gresse Street and Rathbone Place properties, developing the sites over time, and eventually identifying the potential of the site to act as architectural catalyst for the regeneration of Evelyn Yard’s public spaces.

MK:U

Lifschutz Davidson Sandilands, in collaboration with architects and landscape architects Architecture00, BHSLA and Ken Baker, plus a talented consultant team, entered a competition to design a new university for Milton Keynes that harnesses MK:U’s positive, progressive energy to breathe new life into the city.

Great Portland Street

This mixed-use refurbishment in Fitzrovia converts an ad-hoc collection of seven existing buildings into more efficient structures with a variety of uses that animate the street. The scheme includes the re-purposing of both listed and non-listed buildings, together with new extensions and façades. The development comprises 15 market and 11 affordable apartments, seven shops and 1,700 square metres of offices, with a combined total of 4,800 square metres.