Asticus Building

Despite being in the heart of Westminster, this difficult site had lain idle for 25 years before a groundbreaking ten-storey office building was commissioned by Asticus.

 

 

 

Client: IVG UK Ltd

Location: London SW1

Status: Completed 2006

Services Engineer: Waterman Gore

Structural Engineer: AKT II

Main Contractor: ISG Interior Exterior

Photography: Chris Gascoigne

Awards: Building Design Office Architect of the Year Award 2007, BCO ‘Best Commercial Workplace in London Award’ 2007, BCO ‘National Workplace Award’ 2007, London District Surveyors Built in Quality Award Runner Up 2007

Asticus Building

Despite being in the heart of Westminster, this difficult site had lain idle for 25 years before a groundbreaking ten-storey office building was commissioned by Asticus.

The circular form of the building, 22 metres in diameter, resolves the complex site perimeter geometry and provides for a highly efficient development in terms of both energy and space. The internal planning squares the circle, allowing for rectilinear elements to be accommodated while maintaining optimum views and daylight right through the floorplate. Space and light are abundant despite the proximity of the building to its neighbours.

Concrete cladding elements were precast with factory-fitted glazing, and careful design detailing ensures reduced weathering and easier maintenance. The associated plant is hidden below the roof in the stepped back structure.

The flamed and honed granite flooring creates a link between the landscaping and the lofty reception area, where feature walls reflect the printing history of the site.

 

 

 

Client: IVG UK Ltd

Location: London SW1

Status: Completed 2006

Services Engineer: Waterman Gore

Structural Engineer: AKT II

Main Contractor: ISG Interior Exterior

Photography: Chris Gascoigne

Awards: Building Design Office Architect of the Year Award 2007, BCO ‘Best Commercial Workplace in London Award’ 2007, BCO ‘National Workplace Award’ 2007, London District Surveyors Built in Quality Award Runner Up 2007


Other Projects

UCL East, One Pool Street

Our competition-winning scheme for One Pool Street lies on the southern edge of the Queen Elizabeth Olympic Park (QEOP). It comprises two residential towers, containing over 500 student rooms, raised above 4,600m2 of flexible multi-functional space that houses the teaching and experimental laboratories, including UCL’s Centre for Robotics and Autonomous Systems, Global Disability Innovation Hub, Culture Lab, People and Nature Lab, and the Urban Room.

Au Pont Rouge, St Petersburg

This stunning art nouveau landmark has been extensively restored, and reopened as a department store bringing innovative retail and a luxury environment to the city.

MK:U

Lifschutz Davidson Sandilands, in collaboration with architects and landscape architects Architecture00, BHSLA and Ken Baker, plus a talented consultant team, entered a competition to design a new university for Milton Keynes that harnesses MK:U’s positive, progressive energy to breathe new life into the city.