Coda Street Furniture

Following on from Geo, the highly successful collaboration with manufacturers Marshalls (formerly Woodhouse), Lifschutz Davidson Sandilands have designed Coda, a new contemporary and co-ordinated range of exterior lighting, signage and a full suite of street furniture.

 

 

 

Client: Marshalls (formerly Woodhouse)

Status :Complete 2013

Photography: Woodhouse

Awards: Lux Awards 2013 – commended

Coda Street Furniture

Following on from Geo, the highly successful collaboration with manufacturers Marshalls (formerly Woodhouse), Lifschutz Davidson Sandilands have designed Coda, a new contemporary and co-ordinated range of exterior lighting, signage and a full suite of street furniture.

The Coda design ethos is based on the principles of innovation, quality, longevity and value. The range aims for a balance between cost and design, realising robust, functional products with no compromise of form. In all Coda comprises a bench, seat, stool, bollard, bin and bike stand, a complementary wayfinding signage system as well as Coda Luminaire, an elegant and technically sophisticated LED street lamp.  Every item is visually co-ordinated to facilitate a harmonised street scene. The recurring conic shape and tapered profile express a contemporary design which complements a range of architectural styles. The seating range is conceived as a kit of parts, with ‘platforms’ that can be upgraded for particular tasks or environments. Benches are simple concrete items that might have timber elements added, as well as arms and backs in many combinations.

The co-ordinated forms ensure visual consistency with other seating from the family, and the bench’s end profile allows other elements, such as single seats, cycle stands or litter bins to be sit adjacent. All elements are supported on minimal bases to allow for easy street cleaning and the furniture is intended to visually ‘float’, reducing the clutter of public spaces. A consideration for the whole life cost of Coda has been a fundamental aspect of the design process. Every element of the range is designed to weather well and is able to be reused in part or as a whole. The products are easily disassembled in order to update or extend them as a project evolves and this sustainable methodology allows individual elements to be easily recycled with minimal damage to the environment. Because they last a long time and need less maintenance, they repay on the initial investment and use fewer natural resources.

This robustness and flexibility allows the range to be uniquely configured to respond to the needs of particular public spaces and the requirement of the communities that populate them.

 

 

 

Client: Marshalls (formerly Woodhouse)

Status :Complete 2013

Photography: Woodhouse

Awards: Lux Awards 2013 – commended