Sovereign Court

This 1.03 hectare site located in the centre of Hammersmith, situated just north of Lyric Square and the Lyric Theatre, comprises the Kings Mall car park and vacant offices known as West 45.

 

 

Client: St George

Location: London W6

Status: Planning granted 2013

Services Engineer: Crofton Design

Structural Engineer: JSA

Images: Miller Hare

Sovereign Court

This 1.03 hectare site located in the centre of Hammersmith, situated just north of Lyric Square and the Lyric Theatre, comprises the Kings Mall car park and vacant offices known as West 45.

Sovereign Court, designed by Lifschutz Davidson Sandilands for Berkeley Homes’ St George division, replaces these local eyesores with a mixed-use development comprising 418 new homes, 529 sqm of flexible ground floor commercial floorspace with associated access, servicing, a 700-space car park, landscaping and open space provision.

The massing approach to the site is influenced by desire to hide the car park behind a residential ‘wrap’ along Beadon Road, Glenthorne Road and Leamore Street to reinstate a double sided street. Finger blocks respond to the existing and historical urban grain, providing private south facing courtyards. The massing responds to the surrounding context with the development broken into three distinct elements, a terrace, a mansion block and an apartment block, responding to the change in scale and language across the site from east to west. The pale buff yellow brick housing along Leamore Street respond to the rhythm and symmetry of the Victorian terraces opposite.

Front doors and private gardens animate the ground while a defined roof profile alludes to historic prototypes of dormer windows creating visual expression and interest to benefit the surrounding streetscape. Red brick mansion block along Glenthorne Road respond to the composition and scale of the residential ‘villa’ buildings opposite. A defined base, middle and top with a carefully selected palette of traditional materials respond to the appearance of the surrounding buildings, while exploring subtle changes of balconies, openings and details to articulate the streetscape and add visual interest to the main façade.

In contrast to Leamore Street and Glenthorne Road, along Beadon Road the scale and type of the buildings changes from residential to commercial. The apartment block, a stone framed building, appears more civic, leading to a marker building at the top of Beadon Road which addresses Lyric Square. A colonnade base frames the ground floor retail, which enlivens the entry to the town centre enhancing the public realm and the pedestrian experience.

 

 

 

Client: St George

Location: London W6

Status: Planning granted 2013

Services Engineer: Crofton Design

Structural Engineer: JSA

Images: Miller Hare