Connaught Place

1-4 Connaught Place is located at the end of an attractive Grade II listed Georgian terrace, overlooking Marble Arch and Hyde Park. Extensive refurbishment converts the building from a maze of different spaces to a contemporary working and living environment.

 

 

Client: Redevco

Location: London W2

Status: Completed 2009

Services Engineer: MTT Consulting

Structural Engineer: Whitby Bird

Main Contractor: Woolf Ltd

Photography: Chris Gascoigne, Richard Leeney

Connaught Place

1-4 Connaught Place is located at the end of an attractive Grade II listed Georgian terrace, overlooking Marble Arch and Hyde Park. Extensive refurbishment converts the building from a maze of different spaces to a contemporary working and living environment.

Ten new luxury apartments reinstate the original residential use of 4 Connaught Place, while 1-3 are rationalised to deliver 42,000 sq ft of efficient, modern office space.

Dating from the early 19th century, the original buildings underwent substantial redevelopment in the early 1980s. Original drawings reveal the façade and room configurations at ground and 1st floor level were retained, but the overall development resulted in incongruous spatial arrangements, occasionally expressing themselves on the external façade. Lifschutz Davidson Sandilands’ redevelopment balances listed fabric and features against the imperatives associated with providing contemporary specifications.

All areas of special architectural interest were identified, enhanced and improved. The listed stairs have been retained and restored and decorative stucco ornament has been restored and reconstructed where necessary, and now forms a distinct feature. A clear definition between office and residential space, along with a complete renewal of buildings services has allowed for the provision of 42,000 sq ft of efficient, modern office space. The mansard roof is rebuilt to provide a clear visual termination of the roofscape and a long lightwell across the front of the existing terrace enhances the daylight provision for the basement office areas.

Ten new luxury apartments, totalling 18,000 sq ft, reinstate the original residential use of 4 Connaught Place. In the first floor apartment a central trench cut into the reinforced concrete plank floor transfers the service runs from behind the existing lift core to a centrally located zone, a ‘pod’ in the first floor living volume, allowing complete protection of the historic fabric and providing kitchen, bathroom and storage facilities in a unique and modern form.

 

 

Client: Redevco

Location: London W2

Status: Completed 2009

Services Engineer: MTT Consulting

Structural Engineer: Whitby Bird

Main Contractor: Woolf Ltd

Photography: Chris Gascoigne, Richard Leeney