Sainsbury’s Watford

This Sainsbury’s takes the form of a modern box, low to the ground with carefully concealed plant and services. The west facade features a ‘shop-front’ glass wall, giving glimpses of the activity inside and glowing at night.

 

 

 

Client: J Sainsbury

Location: Watford

Status: Completed 1995

Services Engineer: Roberts and Partners

Structural Engineer: WSP

Main Contractor: RCGM

Photography: Chris Gascoigne

Awards: RIBA Award for Architecture 1996, Civic Trust Award 1997

Sainsbury’s Watford

This Sainsbury’s takes the form of a modern box, low to the ground with carefully concealed plant and services. The west facade features a ‘shop-front’ glass wall, giving glimpses of the activity inside and glowing at night.

The store’s steel structure is enclosed on the remaining three sides by six-metre high walls of silver profiled cladding, while the unloading bays and plant are clad in blue engineering brick to express and ensure robustness. Construction of the supermarket, petrol station and parking for 550 cars was completed in 26 weeks.

 

 

 

Client: J Sainsbury

Location: Watford

Status: Completed 1995

Services Engineer: Roberts and Partners

Structural Engineer: WSP

Main Contractor: RCGM

Photography: Chris Gascoigne

Awards: RIBA Award for Architecture 1996, Civic Trust Award 1997