Sainsbury’s Canley

In Canley this Sainsbury’s supermarket, associated petrol station and parking were constructed to a tight budget and a timeline of just 26 weeks.

 

 

 

Client: J Sainsbury

Location: Canley, UK

Status: Completed 1994

Services Engineer: Roberts and Partners

Structural Engineer: Ernest Green

Main Contractor: RCGM

Photography: Chris Gascoigne

Awards: Royal Fine Arts Commission, Commercial Building Award 1994

Sainsbury’s Canley

In Canley this Sainsbury’s supermarket, associated petrol station and parking were constructed to a tight budget and a timeline of just 26 weeks.

It provides an alternative to the pitched roof and tiled version – with the ability to be constructed to the same budget in a shorter timeframe. It forms part of ongoing research and development of a supermarket ‘typology’ – in this case suited to smaller sites on the edge of towns.

The building takes the form of a modern box, low to the ground with concealed plant and services. The concept is creation of a grand ‘shop window’.

The main facade is a six-metre-high frameless glass wall, clearly revealing all the merchandise inside. It is protected by a wing-like canopy made of metal aerofoils covered in a structural grade weather-proof fabric, echoing the wings of the aircraft that were formerly produced on the site. The whole 70-metre long by 12-metre wide structure is designed to rotate to shade the front of the store, while a similar fixed ‘wing’ provides weather protection over the store’s petrol filing station nearby.

Concealed luminaires in both canopies create a spectacular glow at night, signalling the store’s location and offering customers a suitably bright welcome.

 

 

 

 

Client: J Sainsbury

Location: Canley, UK

Status: Completed 1994

Services Engineer: Roberts and Partners

Structural Engineer: Ernest Green

Main Contractor: RCGM

Photography: Chris Gascoigne

Awards: Royal Fine Arts Commission, Commercial Building Award 1994


Other Projects

Royal Arsenal Riverside

Six new residential towers between 8 and 21 storeys, housing a total of 1 million sqft of accommodation sit atop and astride the Elizabeth Line Woolwich Station box.

Island Studios

We create ‘long-life, loose-fit’ architecture that is designed for people and built for change. Island Studios, in West London, is an exemplar for that. Used variously as a laundry, a private home, a film editing suite and the headquarters of Island Records, in 2016 it became our main home and the daily inspiration for the work we do.

Piper Building

The Piper building was constructed in the 1950s for North Thames Gas and by 1995, despite its distinctive murals by artist John Piper, had become redundant. Careful investigation of the structure revealed a precast concrete frame without internal columns and exceptional floor to ceiling heights, on which the developer Baylight wished to capitalise.