Harvey Nichols Manchester

Jet-black granite flooring, contemporary classic furniture and spectacular but subtle lighting set the tone in this restaurant, brasserie and foodmarket on the top floor of Harvey Nichols’ Manchester store.

 

 

Client: Harvey Nichols

Location: Manchester

Status: Completed 2003

Services Engineer: Arup

Lighting Consultant: Equation Lighting Design

Main Contractor: Andbridge Ltd

Photography: Chris Gascoigne

Harvey Nichols Manchester

Jet-black granite flooring, contemporary classic furniture and spectacular but subtle lighting set the tone in this restaurant, brasserie and foodmarket on the top floor of Harvey Nichols’ Manchester store.

The restaurant and bar services 194 covers both during and after shopping hours. A strong, linear plan allows the clear definition of the floor’s different functions – on arrival the visitor moves through retail to brasserie and past the elegant bar to the restaurant overlooking Exchange Square. The restaurant employs a contemporary black, white and stainless steel palette augmented by the lighting system. The reflective quality of the jet black granite floors adds movement to the space, and is offset by a collection of custom designed furniture using a combination of neutral colour lacquer and highly polished stainless steel. Light emanates from translucent glass tanks and deep incisions cut into the ceiling. The state of the art integrated lighting system housed in the tanks and ceiling is capable of producing virtually every colour of light from cool white through to intense red, allowing the ambience of the space to be changed to suit the time, season mood and activity.  Spotlights are hidden in the ceiling to provide correct colour rendering of the tabletops.  

 

 

Client: Harvey Nichols

Location: Manchester

Status: Completed 2003

Services Engineer: Arup

Lighting Consultant: Equation Lighting Design

Main Contractor: Andbridge Ltd

Photography: Chris Gascoigne