Harvey Nichols Edinburgh

The fourth floor of Harvey Nichols on St. Andrews Square includes a 90-cover brasserie, 280 sq m of food market and retail and an 85-cover restaurant with striking views towards Edinburgh Castle and the Firth of Forth.

 

 

 

Client: Harvey Nichols

Location: Edinburgh, UK

Status: Completed 2002

Services Engineer: Arup

Lighting Consultant: Equation Lighting Design

Main Contractor: Andbridge Ltd

Photography: Chris Gascoigne, Keith Hunter

Awards: RIBA Award for Architecture 2003

Harvey Nichols Edinburgh

The fourth floor of Harvey Nichols on St. Andrews Square includes a 90-cover brasserie, 280 sq m of food market and retail and an 85-cover restaurant with striking views towards Edinburgh Castle and the Firth of Forth.

The restaurant extends onto a full-length terrace, and materiality is used to denote change in formality and use of the space: timber creates warmth in the intimate restaurant, the bar and reception desk are curved stainless steel and the retail area has Carrara marble floors and light steel cabinetry.

The ceiling is composed of a series of one hundred and fifty 1.2m diameter cylindrical coffers housing coloured light fittings.

These change to create a different character for the space according to the time of day, and add spectacle and intrigue when viewed from the square below.

 

 

 

 

Client: Harvey Nichols

Location: Edinburgh, UK

Status: Completed 2002

Services Engineer: Arup

Lighting Consultant: Equation Lighting Design

Main Contractor: Andbridge Ltd

Photography: Chris Gascoigne, Keith Hunter

Awards: RIBA Award for Architecture 2003


Other Projects

MK:U

Lifschutz Davidson Sandilands, in collaboration with architects and landscape architects Architecture00, BHSLA and Ken Baker, plus a talented consultant team, entered a competition to design a new university for Milton Keynes that harnesses MK:U’s positive, progressive energy to breathe new life into the city.

Davidson House

Davidson House is a six storey, 110,000 sq ft office building which sits on Forbury Square in Reading. A new pedestrian arcade cuts through the heart of the building, creating a new link between Forbury Gardens and Abbey Square.

1 Dean Street / 73-89 Oxford Street

This mixed-use building is situated on a prominent site at the corner of Dean Street, in the heart of Oxford Street. The scheme balances the scale of the main shopping street with the more intimate character of the neighbouring buildings in the Soho Conservation Area – a strategy that was key to obtaining planning consent.