Hillwood Pavilion

Our brief was to provide a permanent yet modest new clubhouse and community facility that will act as a home for the club and allow the boys and girls to reach their full potential.

Client: Hillwood Community Trust

Location: Glasgow

Status: current

 

Structural and Services Engineer: Design Engineering Workshop

Cost Consultant: Armour Construction Consultants

Hillwood Pavilion

Our brief was to provide a permanent yet modest new clubhouse and community facility that will act as a home for the club and allow the boys and girls to reach their full potential.

The Hillwood Community Trust has been serving the community of Pollok and its surrounding districts for over 50 years and the Hillwood Football Club along with other local community groups gives the youth of the area a safe and controlled environment in which to play competitive football at associated levels (Scottish Youth Football Association). Their registered players include boys and girls from various ethnic backgrounds which is something that they are extremely proud of and the club’s name and reputation is well known with many players progressing into the senior game at junior & professional level.

The approach to the design of the pavilion, public realm and landscape looks to respond to the location of the site, surrounding context and the orientation of the playing fields. The contemporary and functional single storey building sits low enough to avoid being a dominating presence to the neighbouring residential properties, whist maintaining some civic presence.

The cantilevering structure provides shelter from the elements around the external walkway and extends over the viewing terrace creating a heroic column free space with views across the playing fields. The welcoming reception will give the Hillwood Community Trust a flexible, multi- use space which can act as a community gathering hub and break-out event space managed separately from the activities of the sports club. The proposed palette of materials is soft yet robust and windows to the south give views out to the terrace and playing fields, creating a visual connection between sports activities and the interior of the pavilion.

Client: Hillwood Community Trust

Location: Glasgow

Status: current

 

Structural and Services Engineer: Design Engineering Workshop

Cost Consultant: Armour Construction Consultants