Upper Ground

The upgrading and enhancements to the 1.1 km long Upper Ground “spine-route” has given London’s South Bank major new public spaces and has radically improved access to the area for pedestrians and public transport.

 

 

Client: South Bank Employers’ Group

Location: London, SE1

Status: Completed 1997

Structural Engineer: Techniker

Main Contractor: Schal

Photography: Andrew Putler

Upper Ground

The upgrading and enhancements to the 1.1 km long Upper Ground “spine-route” has given London’s South Bank major new public spaces and has radically improved access to the area for pedestrians and public transport.

The scheme was developed in conjunction with the local community, local employers, the local authority and the Government Office for London. It involved the narrowing and calming of the route, which had been used as a ‘rat-run’, and substantially widening the pavements to encourage pedestrian use.

New lighting and specially designed street furniture reinforces the South Bank’s identity, while several hundred newly planted trees create a people-friendly street scene and an attractive setting for the Royal Festival Hall, the Hayward Gallery and the Royal National Theatre. Most radically, a series of 6m high internally illuminated banners cantilevered from javelin shaped lamp posts. The banners were produced from individual artwork – the result of a national open competition that attracted over 3,000 entries.  It provides the area with a major new outdoor venue for public art.

 

 

Client: South Bank Employers’ Group

Location: London, SE1

Status: Completed 1997

Structural Engineer: Techniker

Main Contractor: Schal

Photography: Andrew Putler


Other Projects

The Hoxton, Southwark

The Hoxton, Southwark, is an ambitious project that integrates 192 hotel rooms, restaurants, bars and function rooms with 4,000 m2 of flexible co-working office space, all stacked within the same slender 17-storey building.

Royal Arsenal Riverside

Six new residential towers between 8 and 21 storeys, housing a total of 1 million sqft of accommodation sit atop and astride the Elizabeth Line Woolwich Station box.

Rinascente, Milan

This prestigious commission, to remodel a significant part of the historic La Rinascente department store in the heart of Milan, called for a food retail and dining environment fitting for this handsome neoclassical building and its incomparable setting.