Athens 2004

This innovative project was conceived by Lifschutz Davidson Sandilands and Edwin Shirley Staging as a response to the costs of staging the Olympic Games, offering a solution to the expense of stadia construction and the waste of their redundancy after the event.

 

 

 

Client: Edwin Shirley Staging

Location: Athens, Greece

Status: Developed design 2002

Structural Engineer: Buro Happold

Images: Visualhouse

Athens 2004

This innovative project was conceived by Lifschutz Davidson Sandilands and Edwin Shirley Staging as a response to the costs of staging the Olympic Games, offering a solution to the expense of stadia construction and the waste of their redundancy after the event.

Four stadia, each to house between 8,000 to 15,000 spectators were designed for and in collaboration with Edwin Shirley Staging, a firm specialising in prefabricated large span structures. Each stadium is covered by twin-skin fabric envelopes stretched over a series of 80m tied steel arches. Externally ground preparation and clearance was required with provision of all landscaping, parking provision for cars, coaches, maintenance, media and emergency vehicles including a helipad.

Featuring all seating, staging and back of house facilities required to support the Olympic disciplines of volleyball, handball, taekwondo and boxing from the preliminary events through to the finals, the stadia were designed for prefabrication and transportation, allowing them to be made in the UK and shipped to Greece, as well as adaptable for reuse after the games in Greece or elsewhere as sports venues or for leisure or entertainment events.

While the project was not adopted by that Olympic Games, the idea of demountable sports and leisure facilities was used with great success at the London 2012 Olympic Games, and Lifschutz Davidson Sandilands formed part of the team which worked to deliver the city’s temporary structures.

 

 

 

 

Client: Edwin Shirley Staging

Location: Athens, Greece

Status: Developed design 2002

Structural Engineer: Buro Happold

Images: Visualhouse