UCL East, Pool Street West

Our competition-winning scheme for Pool Street West lies on the southern edge of the Queen Elizabeth Olympic Park (QEOP). It comprises two residential towers, containing over 500 student rooms, raised above 4,600m2 of flexible multi-functional space that houses the Future Living Institute with teaching and experimental laboratories, including UCL’s Centre for Robotics & Autonomous Systems, the Global Disability Innovation Hub, the Culture Lab, Nature-Smart Cities Labs and the Urban Room.

 

 

Client: University College London

Location: London E20

Status: Current

Architect: Lifschutz Davidson Sandilands

Structural Engineer: ATK II

M&E Engineer: Hilson Moran

Landscape: Bradley Hole Schoenaich Landscape Architects

Quantity Surveyor: AECOM

Contractor: Vinci

Images: Forbes Massie

UCL East, Pool Street West

Our competition-winning scheme for Pool Street West lies on the southern edge of the Queen Elizabeth Olympic Park (QEOP). It comprises two residential towers, containing over 500 student rooms, raised above 4,600m2 of flexible multi-functional space that houses the Future Living Institute with teaching and experimental laboratories, including UCL’s Centre for Robotics & Autonomous Systems, the Global Disability Innovation Hub, the Culture Lab, Nature-Smart Cities Labs and the Urban Room.

The building’s flexible lower levels can be configured to suit a wide range of activities and public events including performances, exhibitions, workshops and lectures; and it features cafés and bars that cater to the public as well as UCL students and staff. The three-storey concrete-framed podium is wrapped in a sinuous masonry cladding. It has main entrances on the north, from what will become the campus’s principal avenue, and on the south from a more informal route via the main outdoor making-space. The two student residential towers are slender slab blocks, clad in curved concrete panels with wide overhangs to shade the south and west elevations from the sun. Each cluster of rooms has a shared common room at the ends of the block, with stunning three-way views across the park.

 

 

Client: University College London

Location: London E20

Status: Current

Architect: Lifschutz Davidson Sandilands

Structural Engineer: ATK II

M&E Engineer: Hilson Moran

Landscape: Bradley Hole Schoenaich Landscape Architects

Quantity Surveyor: AECOM

Contractor: Vinci

Images: Forbes Massie