Aalto University Helsinki

Lifschutz Davidson Sandilands approached this competition for a university campus as the generation of a village that is rich in activities which encourage creativity and learning to evolve in unexpected ways – a ‘village’ spawning a variety of complementary facilities and entertainments.

 

 

 

Client: Aalto University

Location: Helsinki, Finland

Status: Competition entry 2012

Architect: Lifschutz Davidson Sandilands / ND

Images: Visualhouse

Aalto University Helsinki

Lifschutz Davidson Sandilands approached this competition for a university campus as the generation of a village that is rich in activities which encourage creativity and learning to evolve in unexpected ways – a ‘village’ spawning a variety of complementary facilities and entertainments.

The plan operates as three layers: routes, places and buildings. The proposal sees circulation routes as important places for encountering; courtyards, lobbies, breakout-spaces and thoroughfares are meeting spaces for sharing and discovery, while linear buildings and forums provide formal and informal learning and interaction respectively.

The village draws its inspiration from Finnish vernacular in its human scale and materials and from the clarity of Finnish design. The competition entry was a collaboration with Toni Kauppila and his research-based practice ND.

 

 

 

 

Client: Aalto University

Location: Helsinki, Finland

Status: Competition entry 2012

Architect: Lifschutz Davidson Sandilands / ND

Images: Visualhouse